Overzicht sessies per thema


Thema's

 

Administratie/automatisatie

Het inschrijvingsproces automatiseren met Schrijfjein.be

Eiko bvba - Eiko Van Thillo

9:35 tot 10:20

Laat je nieuwe leerlingen niet in de kou staan, leg ze meteen in de watten met ons digitaal aanmeldsysteem.
Automatiseer je aanmeldproces met schrijfjein.be. Een handige tool, zowel voor ouders als voor de school.

Inspiratie Schoolautomatisatie cloud storage

Heilig Graf Turnhout - David Vermonden

9:35 tot 10:20

Laat cloud storage oplossingen zoals bv. onedrive, google drive, ... automatisch configureren en aanmelden op je domein PC's en laptops. Zo kan je op basis van groepen in Active Directory bepaalde sharepoint bibliotheken koppelen via een netwerkdrive wanneer een personeelslid aanmeldt. Naast het feit dat de documenten in de cloud overal beschikbaar zijn, biedt deze werkwijze ook bescherming tegen cryptolockers. Je kan centraal bepalen wie de bestanden enkel online heeft of wie ze ook lokaal kan syncen. Verder wordt er een stappenplan besproken hoe je de (gedeeltelijke) migratie naar de cloud zonder al te veel hinder kan uitvoeren.

Nieuw digitaal leerplatform: CloudClass

EDU-TECH - Casper Naudts

10:30 tot 11:15 en 15:40 tot 16:25

We lanceren een nieuw leerplatform op de ICT Coördinatorendag. Graag laten we je zien hoe je met CloudClass kan werken, welke innovatieve functies erin zitten en welke richting we willen uitgaan met dit systeem. Wil je evalueren met verschillende systemen, de kracht van de cloud gebruiken in je schoolplatform of gewoon eens kijken hoe het ook anders kan? Kom dan zeker eens luisteren en/of met ons van gedachten wisselen.

WeaveIT: tools 4 (smart)schools

WeaveIT - Maarten Kempeneers

10:30 tot 11:15

WeaveIT koppelt bestaande en/of nieuwe applicaties en databanken aan uw eigen Smartschool-platform. In deze sessie illustreren we de mogelijkheden van de volgende pakketten: Mweaver/Xweaver, ADweaver en Privacy Op School(P.O.S.). Mweaver en Xweaver(platformoverstijgend) zijn revolutionaire uitbreidingen op het berichtensysteem van Smartschool waarmee u 'slimme' berichten kunt versturen; één standaard tekst kan aangevuld worden met persoonlijke informatie en eventueel één of meerdere bijlagen. ADweaver verzorgt de synchronisatie tussen Smartschoolgebruikers en AD. P.O.S. ten slotte biedt een handvat voor de GDPR regelgeving en laat toe om op uiterst eenvoudige wijze de privacy van leerlingen in kaart te brengen en naargelang te handelen.

Inspiratie Schoolautomatisatie met o.a. PHP en Powershell

TSM Mechelen - Sven Vercammen

11:45 tot 12:30

In deze sessie toon ik hoe wij proberen om op school meer te automatiseren:

 • Gegevens synchroniseren ( Informat, AD, Office 365, …)
 • Interne Centrale databank
 • Interne processen centraliseren

Dagplanning met Docemper, efficiënt kan ook eenvoudig zijn

Sisofos Kuurne - Lieven Deprez

11:45 tot 12:30

Tijdens deze sessie worden de mogelijkheden getoond van de dagplanning van Docemper: software voor dagplanning

Verwerk in enkele minuten roosterconsequenties van leraars die zich ziek melden, onbeschikbaarheid van lokalen, lesvervangende activiteiten.

Publiceer lessen bij vooraf gekende afwezigheden op de lesmarkt: de eigen leraar krijgt eerst de kans aan te geven de les zelf in te vullen, voor lessen waarvoor geen invulling is kunnen leraars van de betrokken klas intekenen om de les over te nemen. Dit alles wordt nadien automatisch geïntegreerd bij het uitwerken van de dagplanning. Dit zorgt voor meer zinvolle invulling van vervanguren (zonder extra werk voor wie de vervangingen opvolgt).

Communicatie van vervangingen en lokaalwissels gebeurt volautomatisch via lichtkranten, RSS-feed en leerplatform op maat van elke gebruiker.

Docemper past zich aan aan uw school, niet omgekeerd: ontstaan op de werkvloer, voortdurend nieuwe opties onder impuls van gebruikers.

Meer info op www.sisofos.be

Taken automatiseren zonder te programmeren

Nascholingen ICT - Elsje Maginet en Kurt Roosbeek

14:25 tot 15:10

Dat kan met de visuele omgeving van Flow. Vergelijk het met Scratch of CodeBuilders of nog beter met IFTTT.com. maar dan volledig geïntegreerd met Office 365. Input gebeurd via formulieren of (mobiele) apps van PowerApps. De verwerking gebeurd via Flow. Denk hierbij aan:

 • Een app om je afwezigheid te melden
 • Een app om een nascholing aan te vragen
 • Een app om een fietsvergoeding aan te vragen
 • Een Flow om dagelijks je gepersonaliseerde krant te ontvangen
 • Een flow om aanwezigheden in de studie te registreren

In deze sessie bekijken we de mogelijkheden, zetten we sterk in op Flow en kijken we heel kort naar de mogelijkheden van PowerApps. We gaan niet technisch diep in deze sessie, maar kijken naar administratieve en pedagogische toepassingen. Bedoeling is dat iedereen naar huis gaat met een “dit kan ik” of nog beter een “dit wil ik” gevoel.

Beheer van uitleentoestellen, leerlingrekeningen, accounts en zoveel meer met PHP

Nascholingen ICT - Geert Huylebroeck

14:25 tot 15:10

In deze demo laten we enkele praktische voorbeelden zien van wat je met PHP - een krachtige en platformonafhankelijke scriptingtaal - allemaal kan doen. Een greep uit het aanbod: synchroniseren tussen Informat of Wisa met Smartschool, Office365, Google GSuite, Canon Uniflow en Exact Online; het genereren van barcodes en QR codes voor al je (ICT) materiaal; het aanmaken van leerlingenrekeningen en ze verzenden via Smartschool; op basis van je lesroosterbestanden automatisch groepen aanmaken in het leerlingvolgsysteem van Smartschool en ook de leraren koppelen; het opvolgen van co-accounts in Smartschool zonder beheerder te moeten zijn; … en nog veel meer!

Raamovereenkomst personal computers

Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Stefan De Weerdt

15:40 tot 16:25

Vzw DOKO (Diensten ter Ondersteuning van het Katholiek Onderwijs) ondersteunt leden van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en aanverwante verenigingen bij de toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten. De wetgeving overheidsopdrachten brengt heel wat verplichtingen, werk en risico's met zich mee voor besturen die een aankoop willen doen. DOKO wil haar leden hierbij ondersteunen. DOKO neemt onder meer de rol op van aankoopcentrale. Vanuit deze rol informeren we jullie graag over de raamovereenkomst personal computers. Hoe inschrijven? Wat is een mandaat? Keuze van de toestellen, technische specificaties, prijzen, catalogus aanverwante producten, dienstverlening na verkoop, herstellingen buiten garantie, volumekortingen, leveringsvoorwaarden …

Google Apps Management (GAM)

Scholengemeenschap Ferdinand Verbiest - Jasper Cuvelier

15:40 tot 16:25

GAM is een commandline-tool waarmee je via één of twee commando's voor alle gebruikers in je domein (of net een selectie van gebruikers) bepaalde wijzigingen kan aanbrengen. Op die manier kan je snel honderden gebruikers verplaatsen, discussiegroepen maken, instellingen veranderen in naam van je gebruikers, gebruikers gaan aanmaken in de juiste organisatie-eenheden, een paswoordverandering afdwingen... In deze korte sessie wordt uitgelegd hoe een GAM-commando opgebouwd is en worden enkele mogelijkheden van GAM gedemonstreerd.

Automatisatie van gebruikersbeheer met Academic Data Sync

Signpost - Andreas Van Assche

15:40 tot 16:25

Het beheren van alle accounts van leerlingen en personeel is uiterst tijdrovend en gevoelig aan fouten. Elke inschrijving of aanpassing van gegevens vergt in de meeste gevallen manueel werk, accounts dienen aangemaakt of geüpdatet te worden op meerdere systemen. Iemand die zijn wachtwoord vergeet komt meteen aankloppen bij het secretariaat of de ICT-afdeling. Hier kan het nieuwe product Academic Data Sync de oplossing bieden door dit alles te automatiseren. Tijdens de sessie vertellen we wat Academic Data Sync voor de school kan betekenen, wat er op de roadmap staat en geven we een demonstratie.

Basisonderwijs

Op weg naar een efficiënt en effectief ICT-beleid in het basisonderwijs

Katholiek Basisonderwijs Lokeren en Moerbeke-Waas - Pieterjan Buydens

9:35 tot 10:20

Aan de hand van best practices (vooral technisch) wordt het ICT-beleid van de scholengemeenschap Lokeren en Moerbeke-Waas toegelicht.

Minecraft: een totaal-project met behulp van Office 365 Teams en OneNote

Vrije basisschool De Duizendpoot-Berlare - Luc Vandenbossche

10:30 tot 11:15

Je maakt kennis met ons testproject waar we nagingen of Minecraft de 21-eeuwse vaardigheden kan stimuleren en helpen ontwikkelen.
Teams was ons communicatieplatform, Onenote ons notitieboek en Minecraft onze bouwomgeving. Tot 3-D toe!
Een project voor L6 met een extra voorstelling van het project in L2.
Je maakt kennis met ons testproject waar we nagingen of Minecraft de 21-eeuwse vaardigheden kan stimuleren en helpen ontwikkelen.
Teams was ons communicatieplatform, Onenote ons notitieboek en Minecraft onze bouwomgeving. Tot 3-D toe!
Een project voor L6 met een extra voorstelling van het project in L2.

Bekabeling - Wifi - Microwave

Gigabit straalverbindingen tussen campussen

R.T.S. - Pieter-Jan Machtelinckx

9:35 tot 10:20

Microwave gigabit verbindingen zijn vandaag een kostenbesparend en betrouwbaar alternatief voor gehuurde glasvezel verbindingen. In deze sessie bespreken we de mogelijkheden, de voorwaarden, mogelijkheid tot redundantie en enkele cases uit de praktijk. Gigabit voor iedereen!

Workshop afmonteren horizontale CAT 6A bekabeling

Microton - Luc Devos

9:35 tot 10:20

Leg zelf je bekabeling!

Workshop afmonteren glasvezel in de campus omgeving

Microton - Luc Devos

10:30 tot 11:15 of 11:45 tot 12:30 of 15:40 tot 16:25

Waar gebruik ik best welke glasvezel en welke keuzes maak je wanneer?

Voor welke afwerking ga ik kiezen?

 • zelf fusielassen, 
 • pre-terminated? 
 • of geplaatst?

EasyXS: revolutionair systeem voor glasvezel op school

Nascholingen ICT - Frédéric Norro

13:30 tot 14:15 - 14:25 tot 15:10

Glasvezel op school was nog nooit zo eenvoudig! Het revolutionaire EasyXS glasvezelsysteem laat je toe om met de aanleg van één enkele unieke kabel élke patchkast, switch, WiFi AP… en zelfs klaslokaal (Fiber-to-the-Classroom!) van eigen, directe glasvezel te voorzien, zonder lassen of aftakdozen, alles eenvoudig zelf te installeren. Creëer nieuwe glasvezelaansluitpunten waar en wanneer je maar wil, zowel tijdens de aanlegfase als later. Tijdens deze sessie zie en leer je hands-on hoe je een complete school of campus van glasvezel voorziet, voor een toekomstvast netwerk in élk lokaal, en dit aan een kost die veel lager ligt dan een vergelijkbare koperinfrastructuur. Aan de hand van fotomateriaal en case studies van diverse scholen laten we zien hoe dit systeem niet enkel bij nieuwbouw of renovatie een must-have is, maar vooral ook hoe eenvoudig het in bestaande gebouwen te integreren is.

WPA2 Enterprise en Radius

Mater Salvatorisinstituut Kapellen/Technicum Sint-Truiden - Jos Vens en Raf Stulens

14:25 tot 15:10

Ontdek hoe je op een eenvoudige manier domeingebruikers uit Active Directory verbinding kunt laten maken met een eigen (draadloos) netwerk of VLAN. De verbinding gebeurt via WPA2 Enterprise in combinatie met Windows Radius-server. Hier meldt de gebruiker zich aan op het draadloos netwerk met zijn/haar Windows domeinaccount. Op basis van groepslidmaatschap wordt een gebruiker automatisch naar een juist VLAN gestuurd.

Een wifi-toekomstplan uitwerken

Abacus Networks - Jos Vens en Raf Stulens

15:40 tot 16:25

Vandaag is professionele wifi niet meer weg te denken in het schoolbeeld. Is er nog groeipotentieel en wordt alles niet overgenomen door mobiele data van je ISP? Aan de hand van 10 valkuilen (of uitdagingen) maken we jullie wegwijs hoe je best naar wifi kijkt om een toekomstplan uit te werken voor jouw school.

Digitale leermiddelen

Digitale tools in de lespraktijk

Nascholingen ICT - Kurt Roosbeek

13:30 tot 14:15

Hoe gebruik je Office Online in de les met de voorleessoftware, het afbeeldingen woordenboek en de andere leerhulpmiddelen? Hoe kan je Teams en OneNote gebruiken in een les. OneNote Classnotebook op diverse manieren gebruikt. maar ook Microsoft Stream, Forms, OneDrive en alle andere tools. In deze sessie krijg je geen powerpoint te zien, maar echte lespraktijk.

Doe meer met Google Formulieren! Slimme uitbreidingen!

Nascholingen ICT - Joëlle Robberecht

13:30 tot 14:15

Ontdek tijdens de sessie extra functionaliteiten binnen Google formulieren door het gebruik van interessante add-ons. Bv. Hoe organiseer je een inschrijving van een workshop, sportdag of oudercontact? Hoe kun je het formulier afsluiten na een bepaald tijdstip? Hoe kun je automatisch bedankmails versturen? Hoe kun je de antwoorden op je formulier in een Google Document gieten met behulp van een sjabloon. En nog veel meer! Ontdek ze allemaal tijdens de sessie!

De voordelen van een IT Academy binnen het secundair onderwijs

Hogeschool VIVES Brugge / BIASC - Tom Cordemans

14:25 tot 15:10

Leerlingen, leraren en ICT-coördinatoren hebben elk hun voordelen bij een eigen IT Academy. In deze sessie tonen we het beschikbaar online cursusmateriaal (Linux, IoT, Networking (Cisco), CompTIA A+, Python, Cybersecurity, …) en bijhorende software (Packet Tracer).

VR en AR inspiratie

Universiteit Gent - Carl Boel

14:25 tot 15:10 - 15:40 tot 16:25

Deze sessie presenteert een breed aanbod van VR en AR toepassingen, gericht op lager en secundair onderwijs, over alle vakken heen.

Installatie pc's, servers, switches ...

Azure Lab Services - Dé makkelijkste manier om snel een computerlab op te zetten

Signpost - Fabrice De Smet

10:30 tot 11:15

Azure Lab Services is een dienst inbegrepen in Microsoft Azure. Het stelt je in staat om snel, goedkoop en eenvoudig computerlabs op te stellen in minder dan één uur tijd, dit allemaal in de cloud.

Azure AD configureren zoals het moet

Nascholingen ICT - Kurt Roosbeek

11:45 tot 12:30

In deze sessie bekijken we de Azure AD, de connectie via AD Connect, Wachtwoord Reset Policy's en de integratie met SSO en OneDrive Files on Demand. Op deze manier proberen we een school te bouwen zonder lokale AD. Met de mogelijkheden van een semi zwevend profiel en mappen.

Zonder server updates en installaties uitvoeren dank zij PDQ-deploy

Vrije basisschool De Duizendpoot-Berlare - Luc Vandenbossche

11:45 tot 12:30

De tandem PDQ Inventory en Deploy zorgen ervoor dat je als ICT-coördinator met weinig moeite updates en installaties kan doen. En dat vanop afstand en zonder de gebruikers te storen. Je kan bijna alles uitrollen, patchen, de-installeren, computers uitschakelen, bestanden kopiëren, berichten zenden … En alles wordt op de achtergrond uitgevoerd, gemonitord en gerapporteerd. Beide pakketten werken op een gewone pc in het netwerk (of vanop een server). Je hebt dus geen super sys-admin-skills nodig.

Gebruiksklare toestellen met Windows Autopilot & Intune

Sint-Pietersinstituut Turnhout - Koen Wilms

13:30 tot 14:15

Maak je nieuwe toestellen in een handomdraai gebruiksklaar m.b.v. Windows Autopilot. Deze handige tool binnen Intune zorgt ervoor dat de eindgebruiker enkel nog moet inloggen met zijn O365 schoolaccount om zijn toestel gebruiksklaar te maken. Ontdek hoe autopilot alle instellingen en apps automatisch gaat inrichten op nieuwe toestellen en leer hoe je al je apparaten verder met Intune kan beheren. Doordat er geen lokale servers meer nodig zijn, is dit ideaal voor een BYOD-situatie.

VLANs voor dummies

Mater Salvatorisinstituut Kapellen - Jos Vens en Veerle Carpentier

13:30 tot 14:15

Om je netwerk efficiënter en veiliger te maken is het beter om het op te splitsen in segmenten. Daarom maken we virtuele netwerken of VLANs. We proberen je aan de hand van duidelijke en eenvoudige taal wegwijs te maken. Het is een praktische sessie waar we alles live uitvoeren zodat je je een beeld kan vormen van mogelijke hindernissen, maar ook van de eenvoud. Als firewall/router gebruiken we pfSense, een veelgebruikte software bij scholen. Heb je nog nooit met VLANs gewerkt, dan is dit een sessie voor jou. Kennis over IP-adressen en subnetmaskers is een pluspunt.

Korte bedrijfssessies

Videocommunicatie in de klas + De digitalisering van het aankoopproces

Dialog - CentralPoint

9:35 tot 10:20

Videocommunicatie in de klas - Dialog

Samenwerken in virtuele en hybride klassen. Een interactieve workshop

De digitalisering van het aankoopproces - CentralPoint

Ontdek in deze sessie hoe je samen met Centralpoint als aankoper/coördinator van een school of scholengroep zo efficiënt en kosteneffectief mogelijk je IT-materiaal kunt aankopen.

Robuste laptops, chromebooks en display oplossingen

Dell

9:35 tot 10:20

Robuste laptops, chromebooks en display oplossingen Leer meer over onze Dell 3xxx Latitude laptops, onze nieuwe Chromebooks en onze Large Format Display oplossingen.

Effectief en Efficiënt lesgeven met Netop Vision Classroom Management

ProApptive

10:30 tot 11:15

Tegenwoordig werken leerlingen steeds vaker achter een computer in de klas.

Voor docenten is het een uitdaging om hun gericht te laten werken en de aandacht centraal te houden tijdens uitleg van de leerstof.

Het liefst wil de leerkracht:

 • Snel samen starten op dezelfde webpagina;
 • Activiteiten beperken in de browser;
 • Schermen even kunnen blokkeren;
 • Vooruitgang van leerlingen monitoren en begeleiding geven;
 • Berichten aan een enkele leerling of groep toesturen zonder anderen te storen.

Dit en veel meer is eenvoudig te bereiken met Netop Vision en wordt toegelicht in deze presentatie. 

Lenovo Educational proposition -
Kritische succesfactoren voor Byod/Cyod projecten

Lenovo - The Rent Company BV

10:30 tot 11:15

Lenovo Educational proposition

Gedurende deze sessie zult u een overzicht krijgen van de verschillende Lenovo oplossingen met een nadruk op de oplossingen die Lenovo specifiek voor de educatie markt heeft ontwikkeld.

The Rent Company BV: Kritische succesfactoren voor Byod/Cyod projecten

Hierin worden de kritische succesfactoren besproken welke noodzakelijk zijn om leerlingen uit te rusten met een eigen laptop welke door de leerling zelf of ouder wordt gefinancierd.

VOIP met centrale in de cloud -
Communicatie in de Cloud voor onderwijs

Eiko bvba - Cloud Group NV

11:45 tot 12:30

Eiko bvba: VOIP met centrale in de cloud

Ontdek onze schitterende VOIP oplossing met centrale in de cloud. De telefoons kunnen gewoon aangesloten worden op het netwerk en je kan starten!

Cloud Group NV: Communicatie in de Cloud voor onderwijs

Telefonie in de cloud, een praktische case in 20 minuten.

Best practices uit Scholengemeenschap GO! Antwerpen, het effect van Cloud telefonie op de volledige groepering.

Welke voordelen ondervond de groepering door:

 • Overal te kunnen werken
 • Alle 100+ locaties onderling te connecteren
 • Elke directeur met een app de mogelijkheid te geven om bellen met de nummer van de school (privacy)
 • Een volledige stemomkadering te voorzien voor elke school, zodat ouders op de hoogte gesteld worden van de status.
 • Een SMS platform aan te bieden waarbij met in enkele seconden ouders op de hoogte kan brengen van afwezigheden, ziektes, events,...
 • Maandelijks duizenden euros aan infrastructuurbeheer te besparen

Clevertouch & Chromebooks met COOL

Rhombus

10:00 tot 10:20

Tijdens deze speed tech briefing geven we een snelle introductie in de grote troeven van Clevertouch touchscreens. Tegelijk openen we onze set speciale chromebooks die via het COOL portaal gebruiksvriendelijk in te zetten zijn in basisscholen. Kiezen voor COOL is tevens kiezen voor een automatische koppeling tussen informat, G Suite en COOL.

Audiovisuele oplossingen

Signpost

13:30 tot 14:15

Signpost Sessie over al onze audiovisuele oplossingen zoals smartboards, beamers, projectieborden...

Toegangscontrole voor de lokalen

Simons Voss Technologies GmbH

13:30 tot 14:15

Steeds meer scholen kiezen voor een centraal beheerd systeem dat toegang verleent tot de lokalen. In deze sessie komen de verschillende methodes in beheer van toegangscontrole aan bod. Verder het behandelen van gegevens uit deze toegangscontrole en de huidige standaarden in identificatiemedia en het waarom.

Huawei ICT-oplossingen

Huawei

13:55 tot 14:15

In België - en bij uitbreiding in Europa - is Huawei voornamelijk gekend als de leverancier van 4/5G toepassingen (wereldwijd marktleider) en consumer toepassingen zoals smartphones (wereldwijd n°2). Deze expertise, innovatie en klantgerichtheid hebben wij sinds een drietal jaar uitgebreid en ingezet in een ruimer kader. Daarom helpt Huawei België met succes scholen, universiteiten, overheden en commerciële instellingen met ICT-oplossingen in het domein van data-opslag, server- en netwerkinfrastructuur, cloud, etc. Met onze ICT Enterprise & Datacenter Business Unit bieden wij via ons partnerkanaal totaaloplossingen die als evenwaardige en kwalitatieve alternatieven gelden voor de 'gekende Westerse spelers'. En dat tot grote tevredenheid van onze klanten en partners. Schrijf je zeker in voor onze sessie en kom langs op onze stand om verder te kennis te maken en af te toetsen waar we je kunnen helpen.

Connecteer innovatieve leerkrachten met elkaar via Schoollink

Samsung

11:45 tot 12:05

Op basis van het onderzoek “De Innovatieve Leraar” van de uGent heeft Samsung een app gemaakt voor en door leerkrachten: Schoollink. Schoollink connecteert leerkrachten met elkaar op basis van hun achtergrond en ervaring met technologie in de klas. Samsung presenteert de app en toont hoe leerkrachten vlotter met elkaar in contact komen en leermateriaal delen.

1:1 met Chromebooks

Intercare/Fourcast

14:25 tot 15:10

Een 1:1 project realiseren is niet evident maar de keuze voor Chromebooks maakt het toch een stuk laagdrempeliger voor de leerlingen en/of ouders. Daarenboven is de uitval en TCO bij Chromebooks een stuk lager dan bij traditionele 1:1 projecten wat het voor de ICT-diensten een stuk makkelijker maakt om uit te rollen en te beheren. Daarnaast bieden wij gratis gepersonaliseerde schoolwebshops aan die het order- en betaalproces bijna volledig automatiseren. Huren, leasen, kopen, wat zijn de mogelijkheden en wat kan er wettelijk ? Hoe worden herstellingen binnen en buiten garantie afgehandeld en wat kost dit ? Wat met Chrome licenties ? Hoe bereid ik de leerkrachten voor?

Pedagogisch/visie

Het nieuwe leerplan ICT en de digitale leerplantool

Katholiek Onderwijs Vlaanderen - Greet Vanderbiesen

9:35 tot 11:15

In september 2019 start de hervorming SO. Voor het eerst in de geschiedenis van het Vlaams secundair onderwijs zijn er eindtermen digitale competentie en eindtermen basisgeletterdheid digitale competentie geformuleerd door de overheid. Deze eindtermen zijn vertaald in het leerplan ICT. Alle leerlingen, zowel van de A- als de B-stroom, moeten dit leerplan behalen. Het omvat digitale basisgeletterdheid, kennis van informatiesystemen en computationeel denken. Daarnaast is er ook nog digitale informatievaardigheid en mediawijsheid. In deze sessie wordt nader ingegaan op het leerplan, wat het verschil is tussen eindtermen en basisgeletterdheid, hoe er met dit leerplan aan de slag gegaan moet worden, wat dit betekent voor de schoolorganisatie, wat dit betekent voor de ICT-infrastructuur en de ICT-coördinatie. 
De nieuwe leerplannen worden in digitale vorm aan de leerkrachten aangeboden via een digitale leerplantool. Van elke leerkracht wordt verwacht dat die daarmee aan de slag zal gaan en hiermee een jaarvorderingsplan zal creëren. In deze sessie gaan we ook nader in op deze tool en de mogelijkheden ervan.

ICT-beleid

Manu Van Steenbergen

11:45 tot 12:30

Heb je soms het gevoel dat de huidige infrastructuur jullie geplande innovatie niet ondersteunt? Of dat aanwezige en bruikbare apparatuur ondermaats gebruikt wordt? Dat veel te weinig collega's expertise opbouwen in het amalgaan van aangeboden tools? Een goed ICT-beleid pakt dit soort problemen aan. Met enkele modellen, enkele methoden en tijd kan een schooleigen team het ICT-beleid continu verbeteren en de uitvoering ervan plannen. In 45 minuten schetsen we een mogelijke werkwijze.

Competentiegericht onderwijs met Noteble

Noteble - Jasper Goyvaerts

13:30 tot 14:15

Hoe zorgen we ervoor dat we leerlingen persoonlijk kunnen opvolgen? Hoe zorgen we dat we leerlingen klaarstomen voor de toekomst? Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen meer zijn dan een percentage op het einde van het schooljaar?

Competentiegericht onderwijs zorgt ervoor dat je op een persoonlijke manier kan werken met de leerlingen in jouw klas. We lichten toe hoe het Noteble-platform gebruikt wordt in deeltijdse en voltijdse scholen. Noteble toont op een overzichtelijke manier hoe ver een leerling staat in zijn leerproces. Daarnaast geeft het een duidelijk beeld hoeveel doelen vanuit het officiële leerplan of andere plannen een leerling nog moet behalen.

Kortom: Een sessie waarbij good practices van persoonlijk en competentiegericht onderwijs uitgelicht worden aan de hand van praktijkvoorbeelden in Noteble.

Hoe interne nascholing organiseren: een getuigenis

ZAVO - Evan Victor

14:25 tot 15:10

Het parcours van traditionele studiedag naar Leeffestival en schoolgerelateerde nascholingen in Zavo. In-house talent indexeren, optimaliseren en delen in functie van het nascholingsbeleid.

iToolbox: alles voor uw pedagogisch project

Wico Neerpelt - Jonas Nackaerts

15:40 tot 16:25

Het digitale tijdperk bij jongeren is niet meer weg te denken. Werken met mobile devices is alledaags geworden en leerlingen verwachten ook dat leerkrachten deze gebruiken in de lespraktijk. Hierop inspelen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Daarnaast is het vaak moeilijk om een goede manier te vinden om ICT te integreren in het leerproces.

De juiste tools vinden in het overaanbod is vaak als zoeken naar een speld in een hooiberg. Heel wat leerkrachten en ICT-coördinatoren weten niet waar ze moeten beginnen.

Om leerkrachten en ICT-coördinatoren hierbij te helpen stellen we met iToolbox een kant en klare website voor met heel wat online ICT-tools. Ideaal om als leerkracht en ICT-coördinator zelf aan de slag te kunnen gaan. We brengen dit pedagogisch project vanuit onze eigen ervaringen.

Smart Education Schools

Smart Education Schools

Verschillende scholen

9:35 tot 10: 20 - 10:30 tot 11:15 - 11:45 tot 12:30 - 13:30 tot 14:15 - 14:25 tot 15:10

Voorstelling Smart Education Schools

Tijdens deze sessie kan je naar 3 leslokalen gaan waar je uitleg en demo krijgt van de 6 projecten die door de scholen zelf werden uitgewerkt.

Kunstmatige Intelligentie, Klimaatverandering, Stomata: KIKS
Sint-Bavohumaniora Gent, KA Etterbeek, Universiteit Gent, Hogeschool Gent, Dwengo, STEM-steunpunt Brussel, 2LinK2, Agentschap Plantentuin Meise
Ervaringsgerichte aanpak over kunstmatige intelligentie aan de hand van een toepassing in biologie.

SCI-I – het oog van de wetenschap
GO! Atheneum Anderlecht, Maria-Boodschap Lyceum
3-D visualisatie van abstracte begrippen met behulp van AR voor beter inzicht in wetenschappelijke modellen.

SENSEI
Sint-Lievenscollege, Vrije Handelschool Sint-Joris
Chatbot voor gepersonaliseerde feedback op studie- en planningsvaardigheden van leerlingen..

Smart Symbols
VBS Bunderboog Moorslede, VBS Dadizele, VBS Peereboom Ledegem, VBS Sint-Jan Rollegem-Kapelle, VBS Sint-Eloois-Winkel
Slim observeren in de kleuterklas door tracking via armbandjes en digitaal platform.

VRhoogte
Centrum voor Leren en Werken Deeltijds, Onderwijs VTI Brugge, Syntra West, Constructiv, Howest, Rising You
Gevalideerde VR-applicatie voor leren werken op hoogte in een veilige, interactieve en uitdagende omgeving.

VRkeer
VBS Broederschool Driegaaien, Technisch Instituut Sint-Carolus, Berkenboom Humaniora, Forum Da Vinci, Basisschool Sint-Carolus, Universiteit Gent, Odisee-hogeschool, Vlaamse Stichting, Verkeerskunde, Moev, Mobiel 21 vzw
Kwalitatieve VR-module voor het trainen van verkeersvaardigheden met de fiets in een immersieve omgeving.

Geld of inspiratie voor jouw innovatief project

IMEC - Annelies Huysentruyt

15:40 tot 16:25

De leerkracht aan het stuur voor technologische innovatie? Dat kan met Smart Education @ Schools!

Heb jij een innovatief idee om met educatieve technologie een pedagogische nood op te lossen bij jou op school? Zoek je geld om dit idee te realiseren? Of ben je op zoek naar inspiratie? Dan biedt deze sessie je de oplossing! Kom langs om te horen hoe de open oproep van Smart Education @ Schools van imec en de Vlaamse Overheid jouw project met maximaal € 75 000 steunt.